Tulpa - en fiktiv topografi

  • Ursula Nistrup
  • Miriam Nielsen
  • Tobias Nistrup

Fotografisk Center byder velkommen til en totaludstilling hvor en sammensætning af manipulerede fotos, lyd, skulptur samt en publikation søger at skabe adgang til et forestillet landskab. Ordet Tulpa kommer fra 'at konstruere', 'at bygge' på tibetansk og blev i 1800-tallet et udbredt fænomen i den vesterlandske mysticisme som en måde at lade menneskets viljekraft få en fysisk skikkelse via magiske ritualer. I udstilling skabes der mulighed for at forestille sig et uberørt landskab via fotografi, collage, en lydlig mobile og en logbog.

Baggrunden for udstillingen er en fælles researchrejse, hvor de tre kunstnere i november 2015 drog til Hampi i Indien. Her blev de overvældede af det tusinder af år gamle landskab, og deres møde med landskabets fysiske elementer: stenene, klipperne og naturens ufatteligt langsomme processer. De har efterfølgende talt med geologer, akustikere, antropologer, arkæologer og mystikere og vil på baggrund af disse undersøgelser bevæge sig intuitivt ud i forsøget på genopleve noget nyt eksotisk og tankevækkende. I tråd med Jules Vernes Rejsen til Jordens Indre og Stanislaw Lem's Solaris vil TULPA tilbyde beskueren en vej ind i et fremmed, endnu ikke oplevet, landskab.
Udstillingen fremstiller altså imaginære, anderledes og fremmedartede landskabselementer, og inviterer dig med ind i et nyskabende felt, hvor flere sanser spiller sammen for at konstruere et unikt tankernes landskab.

Udstillingen er gjort muligt ved støtte fra: Københavns Kommune, Statens Kunstfond, DGI Byen, DJ:Fotograferne & Husted Vin.