E. B. Itso: Ned på Jorden

© E. B. Itso, Sort Firkant, 2020
  • Curated by KUNST:form

Udstillingen holder lukket grundet Covid-19 restriktioner. Hold øje med vores FaceBook-side omkring ekstraordinaire åbningstider op til jul i vores boghandel.

Ned på Jorden er en kunstnerisk skildring af unges forhold til deres by, deres historie og fremtid. Udstillingen er blevet til som et samskabelsesprojekt mellem billedkunstneren E. B. Itso og elever fra den forberedende grunduddannelse FGU på Nørrebro. I to måneder har parterne arbejdet tæt sammen om at lave værker til udstillingen, i en fælles udforskning af lokale miljøer og steder i byen. 

Med udgangspunkt i kvarteret Den Sorte Firkant på Nørrebro og sporene efter BZ-bevægelsen i 1980’erne har de genopført centrale aktioner og begivenheder i området, som kunstneriske ’re-enactments’. Her har de brugt materialer som mursten, papkasser, stof, og træplader – og omsat historisk viden om perioden til kollektive udsagn. På den måde opstår nye fortællinger med relevans for vores tid. De fysiske indgreb og aktioner er dokumenteret, og indgår nu som fotografiske værker eller installationer i udstillingen. Ned på Jorden er således et resultat af både kunstnerens og elevernes bidrag.

Gennemgående for E. B. Itsos arbejde er en undersøgelse af byen, og hvordan mennesker tilpasser sig og bruger offentlige rum. Han er optaget af forladte bygninger og skjulte steder, som i kraft af menneskers handlinger fyldes med historier om alternative måder at leve på. I Ned på Jorden er fokus flyttet til unges blik på omverdenen og deres eget liv – med byen som omdrejningspunkt.

Udstillingens titel er lånt fra den franske filosof Bruno Latour, hvis bog af samme navn argumenterer for at genetablere jordforbindelsen i en tid præget af globalisering, klimakrise og social ulighed. Med titlen peger udstillingen på et behov, som E.B. Itso og de unge giver udtryk for på hver deres måde – om at tage udgangspunkt i det som er, at skabe jordforbindelse, lytte og tage egne og fælles initiativer til et bæredygtigt liv. 

Projektet er udarbejdet og kurateret af KUNST:form.

Se udstillingskataloget online her.

Udstillingen er gjort muligt ved støtte fra: Københavns Kommune, Statens Kunstfond, DGI Byen & DJ:Fotograferne, Det Obelske Familiefond, Knud Højgaards Fond, Vesterbropuljen og Rådet for Visuel Kunst

  • Køebnhavn Kommune logo
  • Statens Kunstfond logo
  • Logo for Dgi Byen
  • Logo for DJ:Fotograferne
  • The Obel Family Foundation
  • Logo for Gloria Biograf & Cafe
  • logo for Vesterbro lokaludvalg
  • Knud Højgaards Fond logo