Fryd Frydendahl: MAZE – Potential Archives

Fryd Frydendahl, 86.01, Så tilspørger jeg dig - en bryllupsbog, 2022
  • Fryd Frydendahl

Udstillingen MAZE - Potential Archives  vil præsentere den største institutionelle soloudstilling til dato med Fryd Frydendahl, der gennem de sidste 15 år har markeret sig som en af sin generations vigtigste fotokunstnere. 

I udstillingen vil Frydendahl åbne forskellige arkiver og samlinger op, og undersøge hvordan reference og affekt taler sammen. Arkiver og samlinger som forsøger at systematisere og organisere trådene fra det menneskelige sind. Hvordan opstår referencer i et potentielt uendeligt kammer af information? 

I The Library of Babel af den argentinske forfatter Jorge Luis Borges beskriver han et fiktivt og uendeligt bibliotek, hvor alt der kan skrives, allerede er skrevet. En hypotese der understreger, at virkelighedens samling aldrig vil være fuldendt, da uendeligheden kun er potentiel og ikke opnået. Det princip lægger op til evig udvikling, cirkularitet, og stiller samtidig spørgsmålstegn ved originalitet. 

Når man placerer sig på et fysisk arkiv, åbnes der op for en oplevelse og stimulans. Det fysiske aspekt af rummet bliver mærkbart og kropsligt. Systemerne kommer til at tale ind i, hvordan mennesker konstant laver sine egne systemer, egne metoder til at optage information. Intentionen med udstillingen er at skabe et rum, der tillader denne stimulans gennem Frydendahls eget system for materialet. Igennem en undersøgelse af biblioteker og samlinger struktureres et rum, der arbejder i tre stadier af reference: det faktuelle, det metafysiske og det skønlitterære. 

Fotografisk Center vil blive omdannet til en fysisk labyrint, der manifesterer de tre stadier og undersøger, hvordan reference og affekt taler sammen. Værkerne i udstillingen vil være billedlige referencer, der hylder disse komplekse systemer. Lige fra systemerne på det lokale bibliotek, til personlige samlinger eller historiske arkiver. Således bliver udstillingen til sit eget nye system og nye opfundne arkiv.

Om kunstneren
Fryd Frydendahl (født 1984) deler sin praksis mellem New York og Danmark, hvor hun arbejder inden for fotografisk billedkunst. Hun er uddannet fra Fatamorgana i 2006 og modtog i 2009 et advanced certificate fra The International Center of Photography. Hendes værker indgår i samlinger på bl.a. Statens Museum for Kunst, Den Nationale Fotosamling, Det Kongelige Bibliotek, og Kunstmuseum Brandts. Frydendahl er desuden leder på Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Augustinus Fonden.

Foto: Fryd Frydendahl, 86.01, Så 
tilspørger jeg dig - en bryllupsbog, 2022

Udstillingen er gjort muligt ved støtte fra: Københavns Kommune, Statens Kunstfond, DGI Byen, DJ:Fotograferne og Augustinus Fonden.

  • Køebnhavn Kommune logo
  • Statens Kunstfond logo
  • Logo for Dgi Byen
  • Logo for DJ:Fotograferne
  • Augustinus Fonden logo